… studeerde viool en altviool aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Na haar opleiding trad ze in dienst bij het Metropole Orkest. Ze maakt al geruime tijd deel uit van de altvioolsectie, waarvan een aantal jaren als aanvoerder.

Ze treedt met het orkest regelmatig op in binnen- en buitenland. De afgelopen jaren was ze met het orkest actief in onder meer Frankrijk (Olympia in Parijs), Engeland (Royal Albert Hall in Londen) en Duitsland (o.a. de Berlijnse Philharmonie).

“We hebben ook dit jaar weer veel mooie concerten gegeven”, kijkt Mieke terug. “In de eerste helft van het jaar was de serie van Brigitte Kaandorp ongelooflijk leuk. Het was een doorslaand succes met achttien uitverkochte concerten door het hele land.”

In Nederland heeft vrijwel elke topartiest weleens opgetreden met het MO.  Het orkest is vaste gast op onder meer North Sea Jazz, Uitmarkt en Max Proms.

Het orkest heeft een grote internationale faam. Er werden diverse GRAMMY’s (de ‘Oscar’ van de lichte muziek) in de wacht gesleept. Het meest recente succes (2016) betrof een cd-project met de Amerikaanse band Snarky Puppy.

“We hebben ons internationaal echt onderscheiden”, zegt Mieke. “En dat hebben we niet in de laatste plaats te danken aan twee geweldige dirigenten. Vince Mendoza was jarenlang onze chefdirigent en hij komt gelukkig nog regelmatig terug. En met onze nieuwe chefdirigent Jules Buckley uit Engeland gaat het ook fantastisch.”

Naast het orkest maakte ze een aantal jaren deel uit van het uit vier altviolisten bestaande Amsterdam Viola Quartet, het Klimt! Strijkkwartet (twee violen, altviool en cello) en het Pallas Trio (piano, klarinet, altviool). Ze trad met deze ensembles op in binnen- en buitenland.

Momenteel is ze vooral actief met het ensemble Mieke Honingh & Friends, dat verschillende bezettingen kent en zowel het lichte als het klassieke repertoire uitvoert.

Ze vormt daarnaast een vast duo met pianist Ernst-Paul Fuchs.

In haar huidige woonplaats Amersfoort is Mieke ook intensief bezig met muziek. Ze zingt als ‘alt’ (natuurlijk!) in het koor Da Capo en als vrijwilliger is ze muzikaal actief bij de Amerpoort, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Naast het spelen in het Metropole Orkest zet Mieke zich ook in voor de educatieprojecten vanuit het orkest. De kennis die ze heeft opgedaan, wil ze graag delen met enthousiaste mensen om haar heen. Dit geldt eveneens voor zaken als (muzikale) coaching en lesgeven.

Mieke speelt op een Max Möller altviool uit 1953.

Fotogalerij